O treime dintre israelieni, conform sondajelor, consideră în continuare că Netanyahu e victima inocentă a unei diabolice conspirații a stângii. Chiar cred că Procuratura e cea coruptă și – vorba premierului – că „anchetatorii trebuie anchetați”.
În patru zile, pentru că nici un parlamentar n-a reușit să constituie o majoritate, Knesset-ul se dizolvă. Rămân multe întrebări care țin de procedură, printre care și despre imunitatea Regelui Bibi.
De parcă societatea israeliană n-ar fi zguduită de emoții destule, în urmă cu trei zile a reapărut în spațiul public subiectul spinos al submarinelor germane. Un scandal de mare corupție (transfrontalieră?) care le va acoperi pe toate celelalte.
E vorba despre așa-numitul dosar 3000, al treilea dintre dosarele lui Netanyahu, despre care am vorbit la vremea respectivă, dar nu mai mult decât a făcut-o presa din Tel Aviv, pentru simplul motiv că inițial Procurorul General Avichai Mandelblit îl scosese din cauză pe Premier. Ancheta Lahav 433 (departamentul anti-corupție al Poliției) a durat trei ani, fără să poată fi probat amestecul lui Bibi.
Pe scurt, e vorba despre achiziționarea, în 2016, de submarine și bărci militare de la constructorul german Thyssenkrupp, în valoare de miliarde de shekeli (sute de milioane de dolari), în care oficiali israelieni de rang înalt sunt suspectați că au fost mituiți pentru a promova contractul.
Acum, Mandelblit a anunțat audierile (demers care precede trimiterea în Instanță) a patru personaje-cheie, parte componentă din Sfânta Sfintelor (Kodesh Hakodashim) sistemului de Securitate israelian: Eliezer Marom, fostul comandant al Marinei, luare de mită și spălare de bani, David Sharan, șeful Concelariei prim ministrului, luare de mită și spălare de bani, avocatul David Shimron, vărul și confidentul lui Netanyahu, spălare de bani și Miki Ganor, reprezentantul Thyssenkrupp în Israel, dare de mită și spălare de bani.
Elita israeliană (oameni politici, reprezentanți ai societății civile, ziariști) cere re-anchetarea lui Bibi, susținând ca este imposibil ca acesta sa nu fi știut nimic. Și chiar dacă, prin absurd, n-a știut, afacerea s-a parafat sub nasul său.
Situația e cât se poate de delicată, nu doar că sunt acuzate de corupție persoane de rang înalt din Armată și Servicii, ci și fiindcă partea germană a anunțat, încă din etapa preliminară a anchetei, că – dacă se vădește că e vorba despre mită – Israelul nu va primi submarinele vital-necesare.
Nici întrebarea despre rolul responsabililor din Germania în această afacere nu poate fi ocolită.